Ragbi Tarihçe

Rugby, 1823’te İngiltere’de Rugby Kenti’nin aynı isimli okulunda doğmuştur. Okulda öğrenci olan William Webb Ellis’in futbol oynarken topu eline alıp sayı yapması ve diğer oyuncuların da bu oyun şeklini benimsemesiyle, Rugby’nin tüm dünyayı saran macerası başlar.

İlerleyen yıllarda Rugby o kadar popüler hale gelirki 20 yıl içinde Kuzey İngiltere Kulüpleri başta olmak üzere 119 tane kulüp kurulur. Artan kulüp sayısı Rugby Union adında bir birliğin kurulmasını gerekli kılmıştır. 1879 yılına kadar Rugby’nin temel kuralları yavaş yavaş şekillenmeye başlar oyuncu sayısının 20’den 15’e indirilmesi gibi.

Yine bu yıllarda Rugby Union’dan ayrılan bir grup Rugby Leauge adı altında farklı kurallarla Rugby oynatan bir birlik daha kurar. Dünyada Rugby halen bu iki ayrı birliğin meydana getirdiği kurallarla oynanmaktadır.

Önceleri Britanya’ya yayılan Rugby, sonrasında Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Afrika ve Pasifik Adalarının aralarında yer aldığı Commonwealth (İngiltere Kolonileri) ülkelerine yayılmıştır. Bu ülkelerde Rugby o kadar popülerdir ki milli spor ilan edilmiştir. Sonrasında da Avrupa Ana Karasına yayılan Rugby müteakip yıllarda popülaritesinden hiçbir şey kaybetmemiş bilakis tüm Dünya’ya yayılarak bu günlere gelmiştir. Şu anda altı kıtada ve 100’ün üstünde ülkede oynanmaktadır.

Rugby de Futbol gibi 19.yy. sonlarında Osmanlı Devleti’nde bulunan yabancı uyruklular tarafından  oynanmaya başlanmıştır.

O devirlerde Rugby ve Futbol ayırımı tam olmadığından takımlar “Rugby Football Club” ismini alıyorlardı. Bu tanımlama Rugby kulüpleri için hala geçerlidir.

Daha sonraları Türkler’in de takımlar kurup maçlar yaptıkları bilinmektedir. Ancak işgal ve savaş sırasında Rugby kendini geliştirecek şansı bulamamıştır.

Bundan  yaklaşık bir asır sonra 1999 yılında, Marc MERCIER, Dennis PONDS de VIER ve Chrıs SKIRROW isimli üç yabancının, Türkiye’nin ilk gayri resmi Rugby Kulübü olan “Istanbul Ottomans RFC.” yi kurmasıyla Rugby bu topraklarda tekrar oynanmaya başlanmıştır.