Merkez Danışma Kurulu'nun 16.05.2001 tarih ve MDK-112 sayılı Kararı ile Kurulan Beyzbol Federasyonuna, 03.04.2002 tarih ve MDK-70 sayılı kararı gereğince; Softbol Federasyonu eklenerek Federasyonun adı Beyzbol ve Softbol Federasyonu olmuştur ve 06.04.2005 tarih ve MDK-88 sayılı kararı gereğince Amerikan Futbolu ve Ragbi spor dalları da Federasyonumuza bağlanmıştır.
22.01.2006 tarih ve 26057 sayılı Resmi Gazete yayını ile özerk statüye kavuşmuştur.
Federasyonumuzun Başkanları;
Kamil KEHALE 2002 - 2004
Tuncay BENDER 2005 - 2006
Soner YILMAZ 2006 - 2007
Kortan YURTSEVEN 2007 - 2008
Şahin KÖMÜRCÜ 2008 - Devam Ediyor...
Beyzbol Tarihçe
Beyzbolun kökeni kesin olarak bilinmemektedir. 18. yüzyılda oynanan "rounders" adlı bir İngiliz oyunundan geliştirildiği sanılır. Beyzbolun kriket oyunundan kaynaklanmış olabileceğini ileri sürenler de vardır.
ABD'de 1846'da New Jersey'de yapılan beyzbol maçı, örgütlü beyzbolun ilk maçı kabul edilir. Beyzbol zamanla yaygınlaştı ve profesyonel olarak oynanmaya başladı. 1871'de Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları Birliği kuruldu. Bu birlik, 1876'da Profesyonel Beyzbol Kulüleri Ulusal Ligi adını aldı. 1901'de de Amerikan Ligi kuruldu ve bu iki ligin şampiyonları, ilk kez 1903'te karşılaştı. 1905'ten bu yana her yıl iki ligin şampiyonları Dünya Serileri maçında karşılaşır ve beyzbol sezonu bölece sona erer.
Uluslararası Beyzbol Federasyonun kuruluşu 1938 yılına dayanmaktadır.
Beyzbol uluslararası alanda ilk defa 1904 St.Louis olimpiyatlarında gösteri sporu olarak yer almış ve bu 1912 Stockhom olimpiyatlarında tekrarlanmıştır.
İlk dünya kupası ise 1938'de Londra'da düzenlenmiştir.1953'te ise Avrupa ve Asya Beyzbol Federasyonları kurulmuştur.
Olimpiyatlara ilk resmi girişi ise 1992 Barcelona olimpiyatları olmuştur.
Türkiye'de beyzbol minikler kategorisinde Türkiye Şampiyonaları düzenlenerek devam etmektedir.
Amerikan Futbolu Tarihçe
Amerikan Futbolu, dayanıklılık, kuvvet, çabukluk, hız, strateji, hırs gibi özellikleri olan, hem bireyselliğin hem de takım ruhunun bir arada yaşandığı, karmaşık görünen ancak izleyiciye keyif veren bir spordur.
1890'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan Amerikan Futbolu, zaman içerisinde tüm dünyada ilgi ve beğeni ile izlenen bir spor dalı haline gelmiştir. Dünya çapında artan izleyici potansiyeli, 2001 yılında A.B.D. Ulusal Futbol Ligi final maçının 1 milyar kişi tarafından izlenmesi ile doruğa çıkmıştır.
Ülkemizde 1980 yılların sonunda bu spora başlayan ilgi, 1990 yılların başında Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk Amerikan Futbolu takımı kurmasıyla artarak devam etmiştir. 1993 yılından itibaren Türkiye'de bu spora olan sevginin bir sonucu olarak, üniversiteler çapında yaygınlaşmaya başlamış, ülkemizin önde gelen üniversiteleri olan Hacettepe, İstanbul Teknik ve Marmara'da birbiri ardına takımlar kurulmaya başlamış ve 2002 yılı itibariyle takım sayısı 13'e çıkmıştır.
1993 yılından itibaren artan takım sayısı ile birlikte, bu takımlar arası koordinasyonun sağlanması amacı ile bir teşkilatlanma gereği ortaya çıkmıştır. 1997 yılında Amerikan Futbolu Kurulu mevcut takımların temsilcilerinin katılımı ile kurulmuş ve gelecekte kurulması planlanan Türkiye Amerikan Futbolu Federasyonu için ön hazırlıklara başlamıştır.
1994 yılından itibaren aralıksız olarak ülke çapında lig ve özel turnuvalar gibi organizasyonlar halinde faaliyet gösteren Amerikan Futbolu, çeşitli üniversitelerden bir çok gencin bir araya gelerek sportif bir rekabet içinde, bir yandan özel dostluklar kurmasına ve bir yandan da unutulmayacak anılar yaşamasına aracı olmaktadır.
2001 yılından sonra takımlar gelişerek ekipman almaya başladı ve böylece Korumalı Futbol daha profesyonel bir yapı içine girdi.
2005 yılı itibariyle Korumalı Futbol, Türkiye Beyzbol Federasyonu altına girerek resmi bir kimlik kazanmıştır. Bunun neticesi olarak 2005-2006 sezonu spor kulübü olan takımların mücadele edeceği bir lig niteliği kazanmıştır.
2007 yılında 18 takımın katıldığı bir Türkiye Ligi düzenlenmiştir.
Ragbi Tarihçe
Rugby, 1823'te İngiltere'de Rugby Kenti'nin aynı isimli okulunda doğmuştur. Okulda öğrenci olan William Webb Ellis'in futbol oynarken topu eline alıp sayı yapması ve diğer oyuncuların da bu oyun şeklini benimsemesiyle, Rugby'nin tüm dünyayı saran macerası başlar.
İlerleyen yıllarda Rugby o kadar popüler hale gelirki 20 yıl içinde Kuzey İngiltere Kulüpleri başta olmak üzere 119 tane kulüp kurulur. Artan kulüp sayısı Rugby Union adında bir birliğin kurulmasını gerekli kılmıştır. 1879 yılına kadar Rugby'nin temel kuralları yavaş yavaş şekillenmeye başlar oyuncu sayısının 20'den 15'e indirilmesi gibi.
Yine bu yıllarda Rugby Union'dan ayrılan bir grup Rugby Leauge adı altında farklı kurallarla Rugby oynatan bir birlik daha kurar. Dünyada Rugby halen bu iki ayrı birliğin meydana getirdiği kurallarla oynanmaktadır.
Önceleri Britanya'ya yayılan Rugby, sonrasında Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Afrika ve Pasifik Adalarının aralarında yer aldığı Commonwealth (İngiltere Kolonileri) ülkelerine yayılmıştır. Bu ülkelerde Rugby o kadar popülerdir ki milli spor ilan edilmiştir. Sonrasında da Avrupa Ana Karasına yayılan Rugby müteakip yıllarda popülaritesinden hiçbir şey kaybetmemiş bilakis tüm Dünya'ya yayılarak bu günlere gelmiştir. Şu anda altı kıtada ve 100'ün üstünde ülkede oynanmaktadır.
Rugby de Futbol gibi 19.yy. sonlarında Osmanlı Devleti'nde bulunan yabancı uyruklular tarafından oynanmaya başlanmıştır.
O devirlerde Rugby ve Futbol ayırımı tam olmadığından takımlar "Rugby Football Club" ismini alıyorlardı. Bu tanımlama Rugby kulüpleri için hala geçerlidir.
Daha sonraları Türkler'in de takımlar kurup maçlar yaptıkları bilinmektedir. Ancak işgal ve savaş sırasında Rugby kendini geliştirecek şansı bulamamıştır.
Bundan yaklaşık bir asır sonra 1999 yılında, Marc MERCIER, Dennis PONDS de VIER ve Chrıs SKIRROW isimli üç yabancının, Türkiye'nin ilk gayri resmi Rugby Kulübü olan "Istanbul Ottomans RFC." yi kurmasıyla Rugby bu topraklarda tekrar oynanmaya başlanmıştır.
2007-2008 sezonu için Türkiye Ragbi Ligi düşüncesi hayata geçirilmiştir.
Softbol Tarihçe
Beyzbol 1839 yılında kriketten esinlenerek oluşmuş olup, Uluslararası Beyzbol Federasyonu'nun kuruluşu ise 1938 yılına dayanmakta ve şu anda 38'i Avrupa ülkeleri olmak üzere 110 üyesi bulunmaktadır. Beyzbol, uluslararası alanda ilk defa, 1904 St. Louis U.S.A.'daki olimpiyatlarda gösteri sporu olarak yer almış ve bu 1912 Stockholm olimpiyatlarında tekrarlanmış ve ilk dünya kupası ise 1938'de Londra'da düzenlenmiştir. 1953'te Avrupa ve Asya Beyzbol Federasyonları kurulmuş, ancak Beyzbolun olimpiyatlara resmi olarak girişi 1992 Barselona olimpiyatlarında olmuştur. Softbol ise 1996 Atlanta olimpiyatlarında olimpik spor ünvanını kazanmıştır. Beyzbol ve Softbol 9'ar kişilik iki takımın karşı karşıya oynadığı bir spordur. Maç en az bir, en çok dört hakem ile yönetilir. Oyunun amacı rakip takımdan daha fazla sayı yapıp oyunu kazanmaktır. Oyunda beraberlik olmaz, uzatmada gümüş sayı uygulanır.'
Olimpik spor branşları olmaları dolayısıyla Türkiye'de Beyzbol ve Softbol Federasyonları ayrı ayrı 16 Mayıs 2001'de Merkez Danışma Kurulu'nun kararıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kuruldu. Daha sonra her iki federasyon tek bir federasyon haline getirilerek Beyzbol ve Softbol Federasyonu adı altında 1 Mart 2002 tarihinden itibaren resmen faaliyete geçti. Beyzbol ve softbol arasındaki esas fark olimpik anlamda beyzbolun erkek, softbolun bayanlar arasında oynanmasıdır. Olimpiyat dışında softbolu oynayan erkekler de var.
Yani uluslararası Softbol Federasyonu'nun oluşturduğu erkekler arası turnuvalarda var, keza beyzbolunda bayan takımları var. Ancak olimpiyatlarda beyzbolu erkekler, softbolu bayanlar oynayabiliyor. Bunun dışında saha ölçüleri aynı olmakla beraber softbol sahası şekil olarak biraz daha küçüktür, toplar biraz daha büyük ve beyzbolunkine nazaran hafiftir, daha yumuşaktır. Softbol sopalarında da bazı farklılıklar vardır. Biraz daha geniş ve kısadır.
Oyun kuralları aynıdır. Beyzbol 10 devre, softbol 8 devre oynanır ama her ikisinde de 9 oyuncu vardır. Federasyonumuz göreve geldiğinden itibaren günümüze kadar geçen zaman içersinde ilk iş olarak her iki sporunda uluslararası federasyonlarıyla temasa geçerek oyun kuralları alınmış, bunları Türkçe'ye çevirerek Genel Müdürlüğün onayıyla beyzbol ve softbolun hem yönetmeliklerini hem de hakem ve oyun yönergelerini hazırladık, bunları kitap haline getirdik, gerek Federasyon'un imkanlarıyla gerekse sponsorların desteğiyle oyun kuralları, antrenörlerle ilgili beyzbol konusunda 3, softbol konusunda 1 kitap yayınladık.
|